donderdag 22 augustus 2013

Waar eten in Brugge?

Aan BV's wordt vaak gevraagd hun lijstje op te maken van favoriete adresjes van hun stad. Als ik dat over Brugge te zien krijg, heb ik altijd zin om aan te vullen of zelfs te verbeteren. Maar nu ik BV van dit bloglandschap ben, geef ik mooi mijn eigen lijstje mee. Ik houd het voorlopig op eet adresjes en splits het op in lunch, uit eten en chique dineren. Graag zou ik aan mijn chique lijstje nog Hertog Jan, Karmeliet of Herborist willen toevoegen, laat dit een hint wezen voor alle potentiele sponsors.
En aan alle niet Brugge bezoekers, welkom in mijn stad:

Lekkere lunch

De Bron : Vegetarisch. Grote porties met veel variatie, de zaal zit altijd vol, je kan niet reserveren dus kom tijdig. Eén vast menu te kiezen in medium of large. Als je chance hebt, loop je er Jambers of Kamagurka tegen het lijf. Je kan er ook afhalen.
Le Pain Quotidien; gekend concept van allen aan een tafel, in Brugge net dat ietsje leuker omdat je vaak naast een toerist plaats neemt.
De Belegde Boterham: ondertussen omgedoopt tot DBL boutique, slaatjes, quiches in een hip decor.
Hollywood: toegegeven, de naam nodigt niet uit maar de porties zijn groot en gevarieerd, slaatjes om U tegen te zeggen. En je zit op 't Zand waar je lekker 'mensje' kan kijken.
De Bottelier: slaatjes, pasta's, risotto's, in een tof decor vol met horloges, kan ook 's avonds worden gegeten


Image
De Bron in de Katelijnestraat

Met vrienden uit

Carlito's: Italiaans, en ondertussen al twee vestigingen, eentje in de Hoogstraat en eentje te St Andries.
Stoepa: populair onder het Brugse volkje. Wereldkeuken, zeker de Stoepa wrap proberen
Pitaleir: de lekkerste pita's van de stad maar als je er gaat, zeker ook de mousaka proberen
La Buena vista: Spaanse tapas geserveerd door een eigenzinnige (ietwat arrogante) eigenaar, je moet hem erbij nemen maar hij heeft wel lekkere gerechtjes, eerlijke keuken met een grondige uitleg. Ga in groep en reserveer een tapea avond.
O'teur: Marokkaans met een spectaculair terras 4 verdiepingen hoog. Probeer de tangija.
Sivalai Thai: Thais zoals je ze enkel in Thailand tegen komt, uitgebaat door een Thais koppel waarvan de man Pong heet. Reserveren noodzakelijk, vraag een plaatsje in 'de put'
Bistro Du Phare: al even populair als de Stoepa. Bistro keuken, lekkere wraps, pasta's. En je kan er eeuwen blijven hangen.
Malesherbes: Frans restaurantje in het kleinste straatje van Brugge, no nonsense inrichting, je waant je in het interieur van de eigenares, wisselende kaart, er worden ook verschillende Franse streek specialiteiten verkocht.
El Churrasco Argentino: Argentijns steak restaurant. Niet echt fijn eten wel, puur en degelijk. Ik ben geen enthousiaste vlees eter maar als ik een uitzondering maak, is het voor dit restaurant, boterzachte steaks en een Argentijns decor met zelfs Argentijnse bediening. Eerder prijzig.
Restaurant Ganzespel: dit zet ik erop uit puur scouts verleden sentiment. Uitbaatster Nicky serveert immers al jaren een dagschotel aan een zeer schappelijk prijsje van € 9,35 voor twee menu keuzes. Lekker hoeft echt niet duur te zijn, enkel open in weekend.

Bistro Du Phare

Verfijnd

Bistro Kok au Vin: jong enthousiast team. Dankzij de menu bib gourmand aan €35 betaalbaar culinair genot.
Lieven: trendy decor en mooie wisselende kaart, een schilder paletje van smaak op je bord met een attente bediening
Guillaume: gezellig Brugs restaurant
Den Dyver: bierrestaurant op niveau
Tanuki: veruit het beste Japanse restaurant in omstreken





foto restaurant Lieven
Lieven in de Philip Stockstraat


Als je nog meer wil proeven van de betere Brugse restaurateurs, zonder meteen een gans menu te verorberen, zet dan alvast KookEet op 28-29-360 september in je agenda. Een culinair evenement dat voor de derde keer plaats vindt, en nu niet op de Grote Markt maar op 't Zand. Wie komt er mee?

maandag 19 augustus 2013

Sfeerbeelden

Ik geniet
van het mooie weer,
van de kleuren in de natuur,
van mijn twee creatieve jongentjes
van het tijd nemen om eens rustig alles in me op te nemen,
dit mag blijven duren en duren en duren

grasduinen in de kookboeken, even helemaal weg
 
tuinboeketje van vliertakken, vlinderstruik en hortensia

tel de vlinders (je moet er drie vinden)
 
zelf een ridder en wapens in mekaar knutselen
 
slapen in de tuin

dinsdag 13 augustus 2013

O'teur


De Steenstraat in Brugge is een adresje rijker waarvoor je echt niet graag hoeft te shoppen, met durf ik nu al te beweren, één van de mooiste terrassen van de binnenstad.
De schoonheid zit 'm in de hoogte, vandaar de naam 'O'teur'. Je kijkt letterlijk uit over de Brugse daken, de drukke Steenstraat waar je mensen ongegeneerd kan bespieden, de torentjes van de bloedkapel en op de toren van de statige St Salvatorskathedraal.
Om het voor mij nog beter te maken, is het niet enkel een uniek terras, men serveert er Marokkaanse keuken en een wereld foodie als ik, moedigt elk horeca initiatief aan dat durft afwijken van klassieke taverne bistro keuken waar Brugge al van verzadigd is.

Het interieur is wat men van een Marokkaans restaurant verwacht, kleurrijke sofa's met rol kussentjes, Arabische tapijten, geperforeerde theelichtjes, tinnen schalen met zoete koekjes,intieme sfeer verlichting compleet met gekleurde glas lampionnetjes. Toegegeven ze hadden van mij een 10/10 gekregen mocht ook het terras een meer Marokkaanse look gekregen hebben maar door de ligging en uitzicht op de St Salvatorstoren, is dit al snel vergeten.
Wij namen een mezze als hapje op terras en als hoofdgerecht een tajine van gamba's. De specialiteit is echter de tangija, een klei pot waar het rundsvlees traag in gegaard wordt en die een zachte botersmaak heeft. Geserveerd met warm Arabisch brood of couscous maar voor dat laatste moet je wel bijbetalen.








donderdag 8 augustus 2013

Salade nicoise

't Is boontjes seizoen! En ik had geluk dat lieve buurvrouw Jacqueline kwam aanbellen met een grote zak verse tuinboontjes uit haar moestuintje. De helft blancheerde en vroor ik in, de andere helft gebruikte ik voor deze salade nicoise. De ingrediënten op de foto spreken voor zich.
Boontjes 10 minuutjes koken, idem met de patatjes. Alle andere ingrediënten versnijden en onder de boontjes en patatjes mengen met een blikje tonijn.

Eindigen met een in partjes gesneden gekookte eitje en overgieten met voor deze éne keer (ahum) dressing uit een flesje





zondag 4 augustus 2013

De Haan

 

Eindelijk geraakte ik deze zomer voor de eerste keer aan zee voor een ganse dag. Alles zat mee, stralende zon, klein briesje, tof gezelschap, pick nick deken, stoeltjes, schopjes, ja zelf koelbox met broodjes en drank mocht niet ontbreken. Wandelen langs de waterlijn, roddelboekje lezen, praatje slaan, genieten van tenen in het zand en zon op de huid, eventjes weg sluimeren. Kinderen die zich uitleven met strandkastelen en water plonzen heeeerlijk. Mijn favoriete badplaats is en zal altijd De Haan blijven:

- de Potineire om een koffietje te drinken terwijl de kinderen met de go carts rond crossen
- de villa wijk 'de concessie' waar je je kunt vergapen aan de mooie witte villa's met hun al even originele namen
- de relatief lage appartementen aan de dijk
- de kleinschaligheid en gezelligheid overgoten met een bel epoque toets
- en vooral mijn jeugd die ik daar beleefde dankzij mijn grootouders

Na een zee dag, bouwen we sedert enkele jaren een nieuwe traditie in, ijsje eten in Varsenare, net voorbij Houtave in Hoeve Klokkehof; verse hoeve ijs, met mijn persoonlijk favoriet het yoghurtijs.




Wat is jullie favoriete badplaats?

vrijdag 2 augustus 2013

Caesar salad

Nog een klassiekertje in de slaatjes familie: caesar salad
Veel koks maken er hun eigen variaties op maar ik blijf trouw aan Ozzie friend Denise's versie

Ingrediënten:
Voor de sla:
krop ijsbergsla
enkele sneden brood
blok parmezaan

Voor  de dressing:
blikje uitgelekte anjovisfilets
1/4 kopje citroensap
1/2 kopje olijfolie
half lepeltje mosterd
2 teentjes knoflook
p en z


was en snijd de sla
snijd kip in reepjes en bak aan met wat kippekruiden
snijd brood in korstjes en bak in pan met olijfolie tot knapperig


snijd schilfers kaas van je blok Parmezaan met behulp van rasp of dun schiller (die truc ooit eens op 'komen eten' gezien)
mix alle dressing ingrediënten in je blender of met mixer (moet echt eens Moulinex op de hoogte brengen van al die gratis reclame)
hussel kip, sla en broodkorstjes door mekaar
giet er de dressing over
en eindig met je Parmezaan schilfers (jammer genoeg niet aanwezig in mijn frigo)