dinsdag 13 oktober 2015

Zelf fish sticks maken

Mijn moederrol als lagere school mama is uitgespeeld. Gegaan zijn de dagen dat ik met één of ander kind een verloren jas, boekentas of trui ging zoeken op de speelplaats, aan  de popcornbak voor 't schoolfeest stond of inspiratie zocht voor een origineel klas verjaardagsfeest. Gekomen zijn de dagen dat ze zelfstandig het verkeer in trekken om rond 17u30 binnen te stormen, de snoepkast te plunderen, gsm te checken en vervolgens meteen weer naar boven te verdwijnen, meestal gepaard gaand van het nodige onderlinge geduw en nieuwe vocabulaire. Aan alle secundaire school mama's to be, het is écht een grote stap, in het allerminst als je die stap zo maar eventjes in één keer tweemaal moet zetten.
Ik besef meer dan ooit dat de kindertijd eindig is en dat mijn nieuwe uitdaging erin bestaat veel geduld op te brengen, een wel overwogen opmerking te poneren, en me zelfs al eens te excuseren voor een gekwetst zieltje. Daarnaast zoek ik ook naar manieren om ze nog een beetje onder mijn vleugels te houden.
Eten, zo ondervond ik, is daar het perfecte sausje voor.
Een tijdje gelden kocht ik in een exotische koop woede een zakje Panko  - japans paneermeel - bij de  thaise supermarkt. Een snelle google opdracht, bracht me bij Jeroen Meus' zelfgemaakte fish sticks.
Het recept is echt heel eenvoudig, en zal bij het jonge volkje gegarandeerd hoge ogen gooien en hun eeuwige liefde aan hun mamaatje bezegelden.
Iedereen kan dit maken, dus verstop je niet langer achter het 'ik kan niet koken' excuus.

Wat heb je nodig :
- vaste witvis filetjes, ik had kabeljauw (uit vriesvak in den aldi, daar hang ik echt geen verse viswinkel filetjes aan hoor)
- kommetje bloem
- kommetje geklutst ei
- kommetje panko en paar lepels griesmeel (no worries als je dat niet hebt)

Werkwijze:
Snijd de filets in strips van 3 cm breed (mag niet dunner, anders vallen ze uiteen)
kruid met peper en zout
Maal de Panko eventjes in de blender zodat ze niet te grof is, voeg er de griesmeel aan toe
Wentel elke filet vervolgens in kommetje bloem, ei en Panko
Deponeer in de frietpot van 180C gedurende 5 minuten
Ik serveerde er spinaziepuree en tartaarsaus bij.

Missie: momma's comfort, food geslaagd





sorry voor de weinig culinaire foto maar ik vergeet altijd tijdig de 'na' foto te nemen. Dit was dus baksel no. 2